Haskap
Luomutilallamme kasvatetaan pääkasvina haskap -marjoja.
Haskapilla on perinteet maailmalla, jossa sen terveysvaikutukset on tunnettu pitkään. Suomessa Haskapia on viljelty vuodesta 1998 ja se on vasta tulossa kansan tietoon. Itse ihastuimme marjojen makuun ja ominaisuuksiin, ja uskomme sen löytävän tiensä myös suomalaisten elämään.
Erityinen kiinnostus haskapia kohtaan kumpuaa useimmin sen terveellisyydestä. Haskapissa on runsaasti vitamiineja sekä antioksidantteja; flavonoideja ainakin kaksi kertaa enemmän kuin metsämustikassa. Siis valtavan paljon.
Ulkonäöltään haskap on mustikan värinen mutta kooltaan isompi marja. Se on muodoltaan pyöreän soikea, pitkulainen tai epäsäännöllisen muotoinen lajikkeittain vaihdellen. Maultaan haskapissa voi tunnistaa vivahteita mustikkaa, vadelmaa, luumua tai herukkaa. Eniten kuitenkin omanlaisensa hyvä aromi, joka lajikkeen ja kypsyyden mukaan hieman vaihtelee.
Haskap on monien marjojen tavoin herkullinen sellaisenaan syötynä. Napostellen tai jogurtin, puuron, murojen ja jälkiruokien kanssa. Se sopii myös pakastukseen, hilloiksi, soseiksi, mehuiksi, leivontaan, kiisseleiksi, kuivatukseen, alkoholituotteiden valmistukseen ja mitä ikinä keksitkään! Erikoiskäyttöjä ajatellen lajikkeissa voi olla hieman eroja niin kuin muillakin marjoilla ja hedelmillä.
Haskap tunnetaan monilla nimillä.
Erityisesti taimia myydään usein hunajamarja-nimellä. Viralliselta nimeltään kyseessä on marjasinikuusama tai makeasinikuusama erotuksena koristepensaasta, joka on vain sinikuusama. Haskap on kuitenkin nykyään marjasta Suomessa käytetyin ja kansainvälisestikin tunnettu nimi. Englanniksi käytetään myös nimiä Honeyberry ja Honeysuckle ja latinaksi Lonicera caeruleavar var. kamtschatica.
Suomen suurimpia haskap -viljelmiä
Tilallamme on viljelty haskapia vuodesta 2021 alkaen. Marja-alaa on laajennettu muutama vuosi ja se yltää nyt noin 10000 Haskap-pensaaseen 4,5 hehtaarin alalla. Marja-alaa on perustettu ja laajennettu huolellisen perehtymisen jälkeen parhaalla tiedolla ja taidolla. Pensaat ja marjat kasvatetaan luomutuotannon ehtojen mukaisesti puhtaasti ja ilman kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, kuten marjan historiaan ja luonteeseen kuuluu. Marjan kasvatukseen olemme koonneet tietomme enimmäkseen kansaivälisistä kokemuksista ja oman luomuviljelyn taustasta.
Elämä Haskapin kanssa on alkutaipaleella täällä Suomessa, niin kuin meillä tilallakin. Mielenkiintoista päästä oppimaan, miten marjan makumaailma, näkö ja koko tulevat vaihtelemaan jonkin verran niin peltolohkojen ja kypsyysasteen mukaan kuin yhdeksän eri lajikkeemme välillä. Lajikkeista voit lukea tarkemmin omasta osuudestaan.
Lajikekokemuksia ja muita ominaisuustietoja alamme saamaan omalta tilaltamme sitä mukaa kun pensaat kasvavat ja alkavat tuottamaan marjaa. Mitä vanhempi pensas, sitä aromikkaampi marja. Myös savipitoiset peltomme sitovat ravinteita luonnollisesti ja auttavat näin marjojen kypsymisessä erityisen maukkaiksi. Parin ensimmäisen vuoden pienet maistiaiset ovat tuottaneet jo monille erittäin mieluisia marjoja. Vaan seuraavaksi te asiakkaat pääsette maistelemaan marjoja, kun määrät vuosi vuodelta lisääntyvät.
Terveydeksi!
Haskap sisältää monia terveyttä edistäviä vitamiineja ja antioksidantteja poikkeuksellisen paljon. Haskapin lukuisista terveysvaikutuksista voit lukea internetistä. Tietoa löytyy paljon, pääasiassa englanninkielisistä tutkimuksista ympäri maailmaa. Hakusanoina voitkäyttää esimerkiksi Honeyberry health benefits,haskap scientific studies. Erityisesti Japanissa kasvia käytetään yleisesti perinteisessä lääketieteessä. Kyseessä on siis todellinen terveyttä edistävä supermarja päivittäiseenkäyttöön.